För att klara av så många pixlar är sensorn dubbelt så stor som en småbildssensor, alltså 48x36 millimeter. Det innebär att pixelstorleken kommer att bli lika stor som på Sonys kommande toppmodell som ska få en småbildssensor med 24 megapixel.

Sensorn i Hasselblad H3DII-50 är tillverkad av Kodak. Den forne filmjätten Kodak utlovar en ännu större sensor som fyller ut hela mellanformatet 645 (cirka 6x4,5 cm) till 2009. Det skulle innebära att upplösningen kan gå upp ytterligare ett rejält steg.

Mer information om 645-sensor kommer att avslöjas av på Photokina-mässan i Köln i slutet av september.

Hasselblads VD Christian Poulsen säger:
- Både H3DII-50 och 645-sensorn är konstruerade för fotografer som kräver högsta möjliga bildkvalitet och upplösning, och är en del av Hasselblads strävan att flytta fram gränserna för högkvalitativ fotografering.

Genom flera programvaror korrigerar Hasselblad för de optiska fel som finns i optiken. Men frågan är hur det är med det dynamiska omfånget när pixelstorleken inte är större än hos en amatörsystemkamera. Pixelstorleken hos Nikon D3 och D700 är betydligt större.

Kodak påstår att färgåtergivningen hos den nya sensorn ska vara bättre än hos tidigare modeller. Bakstycket ska också vara snabbare och strömsnålare.

Kamerahuset hos H3DII-50 är samma som för den tidigare toppmodellen H3DII-39.

Nytt är också en tilt/shift-adapter som kallas HTS 1.5 och som ger en brännviddsförlängning på 1,5 gånger.

Priset för H3DII-50 är 29,990 euro plus moms.

www.hasselblad.se